Aj pri používaní korenín platí \"všetko s mierou\"

03.05.2009 Celý región

Bratislava 3. mája (TASR) - Mnohé koreniny, bežne používané pri príprave jedál, majú okrem chuťových a aromatických vlastností aj významný biologický vplyv na organizmus.
Ide predovšetkým o kurkumu, čierne korenie, rascu, zázvor a červenú papriku. O ich vplyve sa TASR zhovárala s riaditeľom Ústavu patologickej anatómie Lekárskej fakulty (LF) UK Pavlom Babálom, ktorý sa s tímom spolupracovníkov tejto problematike venuje.

Využívali sa v minulosti účinky korenín nielen pri jedle?

Z historických prameňov vieme o situáciách, keď korenie prejavilo svoj vplyv na ľudí aj v iných súvislostiach ako len pri spestrení chuti. Kráľovná zo Sáby si srdce kráľa Šalamúna získala nielen svojou krásou, ale aj nádhernou vôňou korenín, ktoré priniesla ako dar. Cisár Nero chcel získať priazeň Rimanov tým, že pokryl ulice Ríma šafranom a v niektorých obdobiach histórie sa zrnká čierneho korenia dávali ako vzácny svadobný dar. Pri dnešnej dostupnosti sa vzácnosť korenín ukazuje najmä v ich zdravotných účinkoch, napr. pozitívny vplyv na srdce a ostatné časti organizmu môže byť výraznejší, ako sa predpokladalo.

Do akej skupiny látok koreniny patria?

Koreniny patria medzi prírodné látky, ktoré môžu pozitívne ovplyvňovať ľudský organizmus a rôznymi komplexnými mechanizmami vplývať aj na kardiovaskulárny systém. Tento vplyv korenín pri stúpaní výskytu chorôb obehového systému v súčasnosti nadobúda na dôležitosti. Koreniny predstavujú ľahko dostupné a málo toxické prírodné látky, ktoré možno používať ako prevenciu chorôb a možnosti ovplyvnenia srdcovocievneho systému.

-Pozrime sa na niektoré potraviny detailnejšie. Napríklad kurkuma vraj patrí k účinným koreninám vo viacerých smeroch... –

Kurkuma je korenie žltej až oranžovej farby, korenistej vône a mierne pálivej chuti. Získava sa z rastliny curcuma longa. Je hlavnou zložkou karí korenia a výdatne sa pridáva do jedál v ázijskej kuchyni. Jej hlavná zložka polyfenol kurkumín sa používa napríklad aj ako prírodné farbivo v potravinárskom priemysle. V ajurvédskej medicíne sa kurkuma používa na liečenie rán, zápalov a nádorov. Kurkumín má významné antioxidačné a protizápalové účinky. Niekoľko štúdií poukazuje na protinádorový účinok, aj preto sa kurkuma dáva do niektorých schém protinádorovej terapie. Treba ale zdôrazniť, že len do niektorých, pretože tak ako pozitívne môže pôsobiť pri jednej protinádorovej terapii, pri inej môže účinok liečby priamo blokovať. Tu veľmi záleží na tom, o aký proces a aký liečebný postup ide.

-Aký je mechanizmus pozitívneho pôsobenia kurkumy? –

Kurkumín ako aj iné flavonoidy je silný antioxidant. To znamená, že má schopnosť vychytávať voľné radikály, ktoré poškodzujú zdravé bunky, podporujú vznik mutácií a zmenu na zhubné bunky. V tomto smere je dokonca účinnejší ako vitamíny C a E. Vychytávaním voľných radikálov nás chráni pred vznikom zhubných nádorov. Od toho sa odvíja aj pozitívny účinok kurkumínu na srdcovocievny systém. Predovšetkým nás chráni pred rýchlym rozvojom aterosklerózy. Kurkumín veľmi účinne znižuje oxidáciu tukov v krvi. Oxidované tuky sú pre výstelku ciev jedovaté a poškodenie výstelky je prvý stupeň aterosklerózy. Kurkumín však chráni srdce a cievy aj ďalším efektívnym mechanizmom, rozširovaním ciev a oslabením ich sťahovania. Kurkuma sa teda okrem využitia ako doplnku protinádorovej terapie svojím komplexným vplyvom stala významným prostriedkom v prevencii a liečbe kardiovaskulárnych ochorení.

Ďalším korením, ktorého účinky ste skúmali, je piperín...

Piperín je hlavnou súčasťou korenia pochádzajúceho z rastlín Piper nigrum a Piper longum. Je hlavnou zložkou čierneho korenia, ale vyskytuje sa aj v zelenom a bielom korení i v tzv. novom korení a je zodpovedný za jeho typicky ostrú chuť. Hlavný dietetický význam tejto prírodnej látky spočíva vo využití jej schopností výrazne ovplyvňovať vstrebávanie a metabolizmus iných látok. Aj vstrebávanie spomínaného kurkumínu sa dá výrazne vylepšiť, ak ho konzumujeme spolu s piperínom. V odbornej literatúre sa objavuje stále viac prác, ktoré analyzujú zvýšený účinok vstrebávania látok, od ktorých chceme, aby sa vstrebávali.

Nemusíme sa báť pridávať čierne korenie do jedla, neškodí vo veľkom množstve?

V odbornej literatúre som nepostrehol nijakú zmienku o škodlivých účinkoch čierneho korenia. Podľa dostupných údajov majú zvýšený výskyt rakoviny žalúdka najmä v Japonsku, Číne, ale nie v Indii. Pritom Indovia neužívajú menej korenia. Naopak, spektrum i množstvo korenín je rovnaké. Rozdiel je však v požívaní horúcej stravy, Japonci napríklad pijú horúcu polievku, a tým si otvárajú cestu k nádorovým ochoreniam. Zatiaľ sa jednoznačne nepreukázalo, že koreniny sa podieľajú na nádorovom bujnení v zažívacom trakte. Naopak, pri bežnom užívaní majú ochranný vplyv. Pri zdravom stravovaní umožňujeme pri rozumnom používaní čierneho korenia rýchlejšie a ľahšie vstrebávanie dôležitých živín zo stravy.

-Ďalšou zo zaujímavých prírodných látok je kapsaicín. V ktorých koreninách sa nachádza a ako účinkuje? –

Kapsaicín sa nachádza v červenej štipľavej paprike, feferónkach alebo v čili. Pôsobí toxicky na nervové zakončenia, čím utlmuje prenos pocitu bolesti. Ak ho aplikujeme lokálne, napríklad v náplasti, prvý pocit je ostrá bolesť. Prvotnou bolesťou sa však akoby vyčerpá kapacita jej prenosu a nastane útlm. Tento princíp veľmi účinne funguje napríklad pri chronických chorobách ako reumatoidná artritída alebo bolestivé kožné choroby. Ak hovoríme o používaní kapsaicínu v potrave, okrem chuťových vnemov vyvoláva aj pocity bolesti. Tie môžu stimulovať uvoľňovanie niektorých nervových mediátorov provokujúcich tvorbu endorfínov, látok, ktoré vyvolávajú príjemné pocity. Kapsaicín má aj protirakovinové účinky. Naviaže sa na bielkoviny zhubných buniek a prinúti ich k apoptóze, bunkovej \"samovražde\". Experimentálne práce ukazujú aj to, že ak kapsaicín podáme do žily, vyvolá pokles hladiny cukru v krvi, a tým pre medicínu vzniká nádej, že ho možno raz budeme môcť využiť pri liečení cukrovky.

-Aké účinky sa potvrdili pri vedeckom skúmaní vplyvu zázvoru? –

Zázvor je korenie z koreňa ďumbiera lekárskeho. Môže byť súčasťou karí korenia, používa sa v niektorých receptoch na sladké pečivo, dá sa z neho pripraviť čaj a je možné konzumovať ho aj priamo. Má veľa rôznych účinkov na organizmus, z ktorých asi najvýznamnejšie sú vplyv na gastointestinálny trakt a rakovinové bunky. Jeden gram zázvoru denne znižuje u ľudí pooperačnú nevoľnosť a vracanie a je účinný aj pri tehotenskej nevoľnosti. Obmedzuje rast baktérie Helicobacter pylori. Výťažky z celého koreňa alebo niektoré chemicky presne definované substancie nachádzajúce sa v zázvore majú podľa početných štúdií aj inhibičný efekt na vznik nádorových ochorení.

Súčasťou zmesi karí korenia je aj kardamón...

V Oriente sa táto prírodná látka používa na ochutenie čaju alebo kávy, pridáva sa do pečiva a rôznych omáčok. Pitie kávy s kardamónom má zmysel, pretože pokiaľ môže kofeín žalúdočnú sliznicu poškodiť, kardamón ju zasa ochraňuje. Okrem toho znepríjemňuje život zákernej baktérii Helicobacter pylori.

-K často využívaním koreniam patrí aj rasca... –

Pod pojmom rasca rozumieme sušené zrelé plody rasce lúčnej alebo rasce rímskej. Rasca lúčna je bežne používanou koreninou v slovenskej kuchyni, zatiaľ čo rasca rímska s aromatickejšími a chuťovo výraznejšími plodmi je súčasťou mnohých karí zmesí. Napriek označeniu rasca však ide o dve rôzne rastliny s odlišnou chuťou ale aj účinkami na organizmus. Plody oboch rastlín pri konzumácii v bežných množstvách majú lepší antioxidačný účinok ako vitamín C. Rasca rímska znižovaním hladiny cukrov a tukov v krvi pomáha diabetikom.

-Všetky spomínané prírodné látky sú súčasťou karí korenia? –

Zloženie karí korenia, ktoré sa používa v Indii, nie je pevne stanovené. V tejto krajine si každý kuchár vytvára vlastnú zmes, ktorá sa môže nemenne odovzdávať z generácie na generáciu. Obsahujú však všetky spomenuté látky a podľa ich účinkov by sa v súčasnosti karí korenie mohlo stať správnym korením pre náš organizmus.

Ako by ste teda odporučili používať koreniny a korenia?

Korenie by sme mali používať tak ako ostatné potraviny, keď platí \"všetko s mierou\". Z pohľadu vplyvu pre naše zdravie pozitívne účinky korenín, ku ktorým patria - antioxidačné účinky, ochranné účinky na sliznice, protinádorové účinky - je konzumácia korenín prospešná a medicínske práce hovoria o tom, že koreniny by začali organizmu škodiť len pri takých množstvách, ktoré by človek ani nevládal skonzumovať.
 

Vyberte región